Der kan bestilles tider til almindelige konsultationer og anmode om receptfornyelser online, HUSK at recepter og tidsbooking online først er gældende og godkendes, når I har modtaget en bekræftelse. 

Slidgigt

Slidgigt (artrose eller osteoartrose) er en hyppig ledsygdom, som giver smerter i de ramte led. Smerterne optræder især, når man skal til at bruge leddet, f.eks. rejse sig fra en stol ved slidgigt i knæ eller hofte, og efter længere tids brug af leddene.

Diagnose
Lægen stiller diagnosen ud fra oplysningerne om ledsmerter, sammenholdt med karakteristiske forandringer på et røntgenbillede. Blodprøver er normale, og kan ikke anvendes til at stille diagnosen.
Forandringerne på røntgenbilledet viser, at brusken er nedslidt, så knoglen blottes. Knoglen reagerer ved at danne ny knogle ved ledrandene. Disse røntgenfund er meget almindelige hos ældre (80% af alle over 60 år). Derfor kan diagnosen ikke stilles alene på et røntgenbillede, men må sammenholdes med oplysningerne om smerter.

Årsagen
Årsagen kan – især hos yngre – være en fejlbelastning af leddet efter et knoglebrud, efter meniskskader i knæet, ledbåndsskader eller langvarige overbelastninger. Også medfødt hofteskred eller Calvé-Perthes sygdom hos børn kan medføre slidgigt, hvis lidelserne ikke opdages i tide og behandles.
De fleste tilfælde af slidgigt optræder imidlertid hos ældre, hvor man ikke kender den egentlige årsag.
Slidgigt i fingrene kan være arvelig.

Symptomer

 • Fingre
  Slidgigt i fingerleddene viser sig ofte ved, at man bliver “fummelfingret” og har svært ved at holde fast på genstande.
  Slidgigten sidder hyppigt i fingrenes yderled, hvor man kan se og mærke fortykkelsen af knoglen.
  Også mellemleddene kan angribes, men aldrig grundleddene (knoleddene) i modsætning til ledegigt, som er en helt anden sygdom. I tommelfingeren er det rodleddet, som angribes.
 • Hofter og knæ
  Slidgigt i hofte- og knæled er meget almindelig, og smerten kan gøre det vanskeligt at gå. Smerter fra hofteleddet føles oftest som smerter i lysken, men kan undertiden føles som smerter i knæet, hvilket fejlagtigt kan give mistanke om en knælidelse.
  Foruden smerter medfører sygdommen en nedsat bevægelighed i leddene, og disse kan blive “skæve”, f.eks. hvis knæets brusk nedslides mere i den ene side af knæet. Så bliver man hjulbenet eller kalveknæet. Undertiden kan knæet hæve lidt op, men det er ikke normalt, at led med slidgigt hæver bortset fra knoglefortykkelsen omkring leddene.
 • Fødder
  I fødderne er det især storetåens grundled, som bliver angrebet. Det giver smerter, når man går. Efter overbelastning kan leddet blive rødt og hævet, så det ligner podagra.